CENTRUL DE CERCETARE

TEHNOLOGII MODERNE PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ


     CCTMDD are rolul de a crea cadrul necesar şi de a asigura resursele necesare participării membrilor săi la programe/contracte de cercetare interne şi internaţionale, inclusiv finanţate prin fondurilor structurale ale UE. CCTMDD reprezintă activitatea de cercetare a cadrelor didactice şi studenţilor/masteranzilor/doctoranzilor Facultăţii de Constructii, Cadastru si Arhitectură a Universităţii din Oradea, dispune de un plan de cercetare general, ce vizează direcţii de studiu concentrate pe următoarele direcţii de cercetare:

  • Constructii, reabilitarea si urmarirea comportarii in timp a acestora
  • Materiale de constructii
  • Mediul înconjurător
  • GIS şi Amenajarea teritoriului
  • Masuratori terestre și cadastru
  • Evaluari imobiliare (inclusiv studii de piata in domeniu)
  • Analize tehnice in domeniul constructiilor
  • Energetica constructiilor si a instalatiilor in constructii

           CCTMDD are activităţi proprii de cercetare în direcţia aplicaţiilor ştiinţelor ingineresti  în construcții, măsurători terestre si cadastru, precum si în direcţia aplicațiilor arhitecturii (urbanism, arhitectură ambientală – peisagistică, design arhitectural, restaurări monumente istorice, conservări clădiri de patrimoniu, istoria arhitecturii), în scopul lărgirii modului de abordare a fenomenelor vieţii economice şi al rezolvării problemelor de mediu, culturale, ale societăţii informaţionale etc., având astfel şi o abordare interdisciplinară. Un domeniu de asemenea abordat este si utilizarea mijloacelor IT pentru modelarea si pentru abordarea elementelor imobiliare, pentru diseminarea datelor ştiinţifice. CCTMDD organizează cursuri de perfecţionare in directiile mai sus amintite.
           Misiunea sa este, în primul rând, de a disemina rezultate ale cercetărilor din aceste domenii, către publicul larg şi către comunitatea ştiinţifică şi asociaţiile profesionale din domeniu, dar şi către mediul de afaceri. În acest scop, CCTMDD participa, în calitate de coordonator sau partener, la proiecte de cercetare – dezvoltare – inovare cu finanţare naţională şi/sau internaţională, întocmeste/analizeaza documentaţii/analize specifice la cererea beneficiarilor, acordă – la cerere - consultanţă de specialitate pentru mediul de afaceri şi sprijină afacerile transfrontaliere, organizează şi participă la manifestări ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională, editează materiale ştiinţifice pentru specialişti sau/şi pentru publicul larg proprii şi publică rezultatele cercetărilor proprii şi în publicaţii editate de terţi, în special în cele cotate şi/sau indexate ISI şi BDI, atrăgând în toate activităţile sale masteranzii, doctoranzii şi studenţii Facultăţii de Constructii, Cadastru si Arhitectura a Universităţii din Oradea
      Valorificarea rezultatelor cercetării se face prin realizarea unor contracte de cercetare, proiecte, prezentarea la sesiuni de comunicări ştiinţifice, simpozioane naţionale şi internaţionale, publicarea în  reviste de specialitate, editarea unor cărţi, monografii, hărţi etc.
Recunoaşterea CCTMDD este la nivel institutional, creşterea vizibilităţii internaţionale fiind unul dintre obiectivele CCTMDD.

    CCTMDD participă la proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, în calitate de coordonator sau partener, ale căror indicatori de rezultat prevăd şi articole ştiinţifice publicate în reviste, volume şi proceedings-uri ale unor manifestări ştiinţifice cotate ISI sau indexate în baze de date ISI şi BDI, recunoscute la nivel naţionalşiinternaţional.

    CCTMDD efectuează, de asemenea, activităţi de diseminare a rezultatelor sale către public, participând în acest sens în proiecte complexe, care prevăd conferinţe de vizibilitate şi diseminare rezultate, ateliere de lucru, dezbateri publice, conferinţeşi comunicate de presă etc.   

    De asemenea, CCTMDD utilizează informarea on-line, prin postarea activităţilor proprii şi a rezultatelor acestora pe pagina Facultăţii de Construcții, Cadastru și Arhitectură.